Rolowany boczek pieczony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    1,3 kg
  • czosnek

    3 duże ząbki
  • cebula

    1 szt
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • liść laurowy

    4 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolowany boczek pieczony foto
Boczek umyć i osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć dokładnie majerankiem, solą i pieprzem. Posypać zmiażdżonymi ziarnami jałowca i ziela angielskiego (moździerza się jeszcze nie dorobiłam więc stłukłam je tłuczkiem). Mięso ułożyć w naczyniu, dodać listki laurowe przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.
Krok 2 - Rolowany boczek pieczony foto
Następnego dnia opłukać mięso z pokruszonych ziaren ziela i jałowca. Boczek ułożyć na desce (tą chudą częścią do góry), na boczku ułożyć pokrojoną cebulę i zwinąć w roladę.
Krok 3 - Rolowany boczek pieczony foto
Związać mocno sznurkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krok 4 - Rolowany boczek pieczony foto
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C, piec ok 2 godzin, ostatnie 20 minut bez folii aby mięso się przyrumieniło. Po wystygnięciu można kroić na plastry na kanapkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 05.02.2014 09:48
Wyśmienita wędlina.
ONY_za_kare 13.01.2014 13:00
az ślinka leci ;)
magduś83 12.01.2014 22:27
rewelacyjny do chlebka :)
Alex_M 12.01.2014 13:55
wspaniały boczuś! :)
Czarnula87 12.01.2014 12:48
i ja muszę upiec
GOSIA18 12.01.2014 11:05
domowe najlepsze, a jak się prezentuje
noninka77 12.01.2014 09:41
uwielbiam takie domowe wyroby:)
Konczi 12.01.2014 07:59
wow! wygląda... cudnie !!! super!
Barbara/zuza22_85 11.01.2014 22:33
palce lizać
Janina 11.01.2014 22:26
Najlepsze domowe wyroby;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat