Rolowany boczek na kanapki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    5 ząbków
  • sól

    1 czubata łyżeczka
  • marynata pikantno-ziołowa

    2 czubate łyżeczki
  • przyprawa do mięs

    2 czubate łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • świezo zmielony czarny pieprz

    1/2 łyżeczki
  • olej

    6 łyżek
  • boczek

    ok. 1,2 bez skóry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolowany boczek na kanapki foto
Świeży boczek rozciąć wzdłuż tak, żeby otrzymać duży płat mięsa.
Krok 2 - Rolowany boczek na kanapki foto
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego sól, marynatę, przyprawę do mięs, zioła, pieprz i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Rolowany boczek na kanapki foto
Marynatą natrzeć dokładnie mięso. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 24 godziny.
Krok 4 - Rolowany boczek na kanapki foto
Zamarynowane mięso zwinąć w ścisłą roladę, obwiązać ją nicią i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 5 - Rolowany boczek na kanapki foto
Roladę piec w 180 stopniach przez ok. 2 godziny. W połowie pieczenia roladę odwrócić. Upieczone mięso dobrze ostudzić, pozbawić nici, kroić w plasterki. Podawać do kanapek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 03.11.2013 12:20
bardzo dobry bardzo lubię
Alex_M 02.10.2013 16:37
smaczny boczek!
Łucja 30.09.2013 23:33
bardzo lubię :) moja mama taki robi!
ONY_za_kare 29.09.2013 14:47
super boczuś
Mniam 29.09.2013 00:04
Świetny boczuś :)
wyattearp 28.09.2013 18:24
boczek super
Sylwia26 28.09.2013 14:58
ślinka leci :)
marcia7 28.09.2013 14:37
świetne mięso

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat