Rolmopsy wg Moniki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zalewa:

  • woda

    1 szklanka
  • pieprz

    4 ziarenka
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 listki
  • śledzie w oleju

    1 kg
  • rzodkiewka

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • ogórek kiszony

    1,5 sztuki
  • papryka żółta

    1/8 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • Musztarda sarepska Prymat

    2-3 łyżki
  • ocet

    1/2 szklanki
  • śledzie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zalewa: Do ganka przelać wodę, ocet. Dodać sól i resztę przypraw i zagotować. Następnie zupełnie ostudzić. Śledzie: Marchewkę obrać i umyć. Następnie obieraczką do warzyw wykroić cienkie paski marchewki i zalać je wrzątkiem. Pozostawić na około 15 minut. Następnie odsączyć i osuszyć. Śledzie odsączyć z oleju. Ogórki pokroić w cienkie paski. Rzodkiewkę umyć, okroić ogonki i pokroić na 4 części, najlepiej na 4 grube plastry. Sprawioną paprykę pokroić pod skosem na cienkie paseczki. Każdy płat śledzia posmarować cienką warstwą musztardy a następnie układać elementy farszy według własnego uznania. Rolować płat i dobrze zabezpieczyć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu ( najlepiej o płaskim dnie). Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Rozwarstwić je palcami a następnie posypać śledzie. Zalać zalewą i odłożyć na co najmniej 1 dobę do lodówki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 05.01.2014 12:44
pysznosci rybki
Babciagramolka 02.12.2013 09:34
Nie pokazuj tego mojej Mamie bo Ci wyje wszystko :)
monikaT83 01.12.2013 13:25
dziękuję:) ja przygotowałam je z myślą o mężu bo on bardzo lubi śledziki:)
Beatris 01.12.2013 10:03
Uwielbiam rolmopsy, chociaż sama jeszcze ich nie robiłam. Pycha.
Niki22 30.11.2013 23:31
mmm lubię takie zawijaski :)
Gabi44 30.11.2013 23:13
Ładnie się prezentują.
idealme 30.11.2013 21:53
pięknie przyozdobione!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat