APM

Rollsy z masą orzechową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanka
  • drożdże

    10 gram
  • cukier

    3 łyżka
  • żółtko jajek

    2 sztuka
  • masło

    50 gram

Masa

  • orzechy włoskie

    100 gram
  • czekolada deserowa

    50 gram
  • białko

    2 sztuka
  • cukier puder

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i rozetrzeć.
Rozpuszczone zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, żółtka i rozpuszczone masło.
Wyrobić gładkie ciasto, jeśli trzeba to dosypać mąki żeby się za bardzo nie kleiło.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Masa:
Białka ubić na sztywno.
Orzechy zmielić, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, cukrem pudrem i białkami.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, wysmarować je masą i zwinąć jak roladę a następnie pokroić.

Ułożyć bułeczki na blaszce ( ja wkładałam je do formy na muffinki ) i odstawić na 20 minut.
Piec w 190' ok. 15 minut.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agata3 09.05.2014 14:51
fenomenalny deser ;)
Olga_SK 09.05.2014 13:47
Bosko wyglądają :D
monia2005 09.05.2014 12:54
Piękne zdjęcia ,smaczny przepis :-)
czekoladka_m 09.05.2014 10:58
Pysznie wyglądają, cudowne zdjęcie!
Wiktoria29 09.05.2014 10:14
wyglądaja super
2milutka 09.05.2014 09:27
jakie piękne bułeczki!
MarchiochaKucharzy 09.05.2014 09:24
piękne zdjęcia!
Ola1984 09.05.2014 09:22
Pyszne bułeczki, idealne do porannej kawy.
aisoglam 09.05.2014 09:18
Świetnie wyglądają :)
Aleksandra/Olcia 09.05.2014 08:45
super deserek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat