Roladki ze szpinakowym środkiem w szynce szwarcwaldzkiej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Roladki są fenomenalne w smaku! Kruche mięso, aromatyczny szpinak z czosnkiem i fetą oraz ciągnący żółty ser. A atutem tego dania jest pomidorowy sos, który jest przepyszny! Jest gęsty bez grama mąki!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filety z kurczaka

    600 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka
  • szpinak mrożony

    300 gramów
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • ser feta

    100 gramów
  • ser żółty

    300 gramów
  • szynka parmeńska

    100 gramów
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    1 puszka
  • cebule

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżeczki
  • oregano

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w drobną kosteczkę ser feta. Szpinak odstawiamy do przestudzenia.

Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem (jak na kotlety).Każdy płat mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym płacie rozkładamy szpinak z serem feta, na nim starty na bardzo małych oczkach ser żółty. Całość zwijamy w ciasną roladkę i owijamy dokładnie szynką szwarcwaldzką. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.

Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy krojone pomidory i dusimy przez 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Pomidory z cebulką blendujemy na gładki krem. Jeszcze ciepłym sosem zalewamy mięso.

Całość pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190 stopni w piekarniku przez 60 minut. Przed końcem możemy odsłonić roladki aby odparowała woda, a mięso ładnie się zarumieniło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat