Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wafelek

    4 blaty
  • ziemniaki

    10 sztuk
  • boczek

    20 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • koperek

    2 łyżki
  • majonez

    2 łyżki
  • pomidory suszone w zalewie

    8 sztuk
  • czosnek

    1 ząbek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • sól do smaku

    1 łyżeczka
  • pieprz

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
Ziemniaki gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Następnie tłuczemy je i mieszamy z koprem.
Krok 2 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
Pomidory kroimy w dużą kostkę.
Krok 3 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
Boczek kroimy w kostkę.
Krok 4 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
Cebule kroimy w półplasterki.
Krok 5 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
Przesmażamy boczek, cebule oraz suszone pomidory.
Krok 6 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
Następnie dodajemy do ziemniaków, dodajemy też przeciśnięty czosnek oraz majonez. Solimy i pieprzymy do smaku.
Krok 7 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
Blat wafla nasączamy ciepłą wodą, powinien zmięknąć. Następnie smarujemy farszem. Zostawiamy 4 cm od brzegu bez farszu.
Krok 8 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
Zwijamy w rulon.
Krok 9 - Roladki z wafli z farszem ziemniaczanym foto
Następnie kroimy na kawałki. Moczymy roladki w rozkłóconych jajkach i
panierujemy w bułce tartej. Obsmażamy na złoto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 28.09.2016 10:21
Zabieram przepis
Klausia 27.05.2015 22:16
bardzo oryginalne :)
Misia13 15.05.2015 20:06
ciekawy przepis ;-)
Jagódka77 28.04.2015 21:47
wyglądają fantastycznie, muszę koniecznie wypróbować ten przepis
iskierka.ag 27.04.2015 16:47
Naprawdę polecam. Boczek możemy zastąpić innymi chudszym mięskiem.
iskierka.ag 27.04.2015 16:46
Z tymi składnikami też próbowałam. Tylko podczas obsmażania wypadał mi farsz. W tej wersji jest kleisty, lepiej obsmaża się,
IZABELA29 25.04.2015 19:15
fajne muszę takie kiedyś zrobic
myszka6 24.04.2015 16:37
Interesujący przepis
R'n'G Kitchen 24.04.2015 11:45
Pycha <3 Kiedyś podobne robiliśmy ,ale z pieczarkami i serem żółtym.
Janina 24.04.2015 11:12
Pyszności;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat