Roladki z polędwicy z makaronem i botwinką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Letni obiad z delikatną polędwicą wieprzową w postaci roladek. Do nadzienie użyłam bardzo fajnego makaronu mini kokardki oraz łodyżek botwiny. Roladki zawinięte są w liście. Całość fajnie się łączy. Roladki są delikatne i na pewno będą smakować.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • polędwica wieprzowa

    1 sztuka
  • botwinka

    1 pęczek
  • makaron kokardki

    100 gramów
  • mozzarella

    125 gramów
  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę kroję na plastry 2,5 cm grube. Rozbijam delikatnie przez folię tłuczkiem albo ręką. Posypuje solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Z liści botwiny odrywam grubą łodyżkę, która przechodzi przez środek liścia. Łodyżki kroję na małe kawałki i przesmażam na oleju aż zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem. Mozzarelle kroję na małe kawałki. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie i odcedzam. Na rozbitej polędwicy układam ser mozzarella, dodaję przesmażone łodyżki botwiny, i makaron. Zwijam mięso w roladę ciasno. Obkładam liściem botwiny i spinam wykałaczką. Roladki smażę około 10 minut na oleju na wolnym ogniu. Obracam z każdej strony. Jest to delikatne mięso i nie wymaga długiego smażenia. Podczas smażenia wyjmuję wykałaczki z roladek żeby nie przeszkadzały kiedy je obracam na patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat