Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z grzybami
60 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej
1 marchewka
1 cebula
60 g suszonych grzybów (do farszu i do sosu)
2 łyżki masła
olej
mąka
sól,pieprz do smaku
Kotlety cienko rozbić. Grzyby namoczyć około godziny w zimnej
przegotowanej wodzie,ugotować i odcedzić wywar do innego naczynia (na
sos). Grzyby drobno pokroić (2-3 łyki zostawić do sosu).
Cebulę,oczyścić posiekać,zeszklić na maśle.
Marchewkę obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wraz z grzybami
dodać do cebuli. Podusić 5 minut. Na koniec dodać kaszę
jęczmienną,doprawić solą i pieprzem,ostudzić. Mięso posmarować
farszem i zwinąć w roladę,spiąć wykałaczkami ,obtoczyć w mące i
smażyć na rumiano na oleju.
Sos grzybowy:
400 ml wywaru z grzybów (wywar z wcześniej ugotowanych grzybów )
1,5 łyżki mąki
2-3 łyżki ugotowanych grzybów
200ml śmietanki 30%
1 cebula
1 łyżka masła
Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na maśle. Dodać mąkę,wymieszać,rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów.Wlać
śmietankę,dodać ugotowane,pokrojone grzyby i gotować mieszając około
5 minut. Roladki przełożyć do sosu i dusić razem aż mięso będzie
miękkie.
Podawać z kaszą jęczmienną perłową i np.kiszonym ogórkiem.