Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z gruszką i gorgonzolą w sosie orzechowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Roladki

filet z kurczaka 1 podwójny
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
gruszka 1 szt
ser pleśniowy typu gorgonzola 50 g
oliwa

Sos orzechowy

bulion drobiowy 3/4 szklanki
serek topiony 100 g
ser pleśniowy typu gorgonzola 30 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
orzechy włoskie 1/4 szklanki

Dodatkowo

makaron tagliatelle 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z gruszką i gorgonzolą w sosie orzechowym

Pełnoziarnisty makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem, bardzo cienko. Przyprawiamy sola i pieprzem. Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Ser gorgonzola kroimy w plastry. Na każdym płacie mięsa układamy startą gruszkę i ser. Bardzo ciasno zwijamy w rulon. Roladki obsmażamy na rumiano na patelni. Zdejmujemy je na talerz. Kroimy je w plasterki. Na patelnię po smażeniu wlewamy bulion. Dodajemy kawałki serka topionego i sera gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy puder orzechowy (zmielone na pył orzechy włoskie - przy użyciu blendera). Sos dusimy do momentu delikatnego zgęstnienia. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone mięso. Wierzch obsypujemy orzechami włoskimi (połówkami i pudrem). Dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.01.2017 19:28
smaczne jedzonko
gosia56 25.12.2016 09:06
Na pewno pyszne jedzonko;)
Klausia 01.12.2016 23:19
Fajnie wyglądają
Edith85 30.11.2016 21:43
Rewelacyjny przepis
Wiktoria29 30.11.2016 21:20
musiały być pyszne
ania2610 30.11.2016 19:30
coś pysznego - takie smaki!
Konczi 30.11.2016 18:50
jak zawsze pysznie
norweska20 30.11.2016 17:33
chętnie bym zjadła :)
Aleksandra/Olcia 30.11.2016 16:09
mniam,to musi być pyszne !
KORAL 30.11.2016 15:23
Smaczne roladki :)
Janina 30.11.2016 15:14
Ciekawe zestawienie smaków, pyszne;))
VioletoweKucharzenie 30.11.2016 14:39
Nie od dziś wiadomo, że gruszki idealnie pasują do sera gorgonzola i orzechów. Najczęściej orzechy są farszem roladki. Ja troszkę pokombinowałam i stworzyłam sos orzechowy gdzie orzechy maja formę pudru. Sos ma piękny karmelowy kolor. Mięso ma delikatny posmak słodkości dzięki gruszce, ale przewagę ma wyrazisty ser gorgonzola.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak