Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 szt.
pomidor 1 szt.
feta 100 g
ser philadelphia 50 g
natka pietruszki 1 łyżecz.
sok z cytryny 1 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa 1 łyż.
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem

Kroki postępowania

1
Bakłażana myję dokładnie, osuszam i kroję wzdłuż na plastry, które oprószam solą z obydwu stron i odkładam na sitko, skrapiam sokiem z cytryny i pozostawiam na ok. 20 minut. Następnie plastry bakłażana opłukuję i osuszam. Patelnię grillową cienko smaruję oliwą.
Krok 1 - Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem foto
2
Na rozgrzanej patelni smażę plastry bakłażana obsypanego solą i pieprzem (czas smażenia wynosi ok. 2-3 minuty z każdej - do miękkości). Pomidora myję dokładnie i kroję w cząstki. Ser feta i Philadelpia rozgniatam widelcem na miseczce, dodaję posiekaną natkę. Usmażone plastry bakłażana kładę na deseczce, na każdy plaster nakładam kawałek pomidora i mniej więcej 1 łyżeczkę serowej masy, zawijam w rulonik i spinam każdy pakiecik wykałaczką. Roladki układam na półmisku.
Krok 2 - Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem foto
3
Skrapiam oliwą i od razu podaję.
Krok 3 - Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata61 13.10.2012 11:54
mniam...
Anna169Hosz 12.10.2012 17:45
Apetyczne przekąski.
Andysz 12.10.2012 11:46
świetnie wyglądaja;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak