Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z bakłażana
Bakłażana kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. dobrze nasalamy i odstawiamy na 30 min.
Po upływie tego czasu opłukujemy bakłażana pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem,następnie grilujemy z obydwu stron na rozgrzanej patelni do grilowania ( bez dodatku tłuszczu)
Pomidora kroimy w grubsze plastry i grilujemy z obydwu stron.
Cebulę obieramy i drobno siekamy,pieczarki myjemy i zcieramy na tarce o dużych oczkach.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę,następnie dodajemy pieczarki i wszystko razem podsmażamy,doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na ugrilowany bakłażan kładziemy plaster grilowanego pomidora i łyżeczkę uduszonych pieczarek,delikatnie zwijamy.
Zapiekamy gotowe roladki w naczyniu żaroodpornym przez około 10 min w 180°C.
Smacznego