Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z pieczarkami i parmezanem zawinięte w boczek
Sos ziołowo-limonkowy:
Limonkę sparzyć, wyszorować i lekko rozmasować dłonią. Zetrzeć skórkę z całości i wycisnąć odrobinę soku. W miseczce zmieszać wszystkie składniki sosu. Odstawić na kilka minut.
Schab pokroić na kawałki grubości ok 1 centymetr. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem na dosyć cienkie plastry. Rozbity plaster delikatnie posolić i oprószyć pieprzem. Posmarować usmażonymi pieczarkami, sosem, tartym parmezanem i zawinąć. Zawinięty schab owinąć plasterkiem parzonego, wędzonego boczku. Czynność powtórzyć do zużycia całości mięsa.
Na patelni rozgrzać oliwę. Ułożyć roladki i obsmażyć po 30 sekund z obu stron.
Obsmażone ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Wlać do naczynia pozostałą na patelni oliwę, a na roladkach położyć resztę pokrojonego plasterki masła. Przykryć naczynie i zapiekać oko 20-25 minut w 200 stopniach.