Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe z pieczarkami i parmezanem zawinięte w boczek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Roladki

schab 800 gram
boczek parzony kilka plastrów
pieczarki 300 gram
parmezan starty 100 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
szalotka 2 sztuka
masło 50 gram
oliwa 50 mililitrów

Sos ziołowo-limonkowy

oliwa 50 mililitrów
Pieprz biały mielony Prymat odrobina
tymianek 1 łyżeczka
limonka 1 sztuka
mielone nasiona kolendry kilkanaście sztuk
Kmin rzymski mielony Prymat odrobina
tabasco kilkanaście kropel

Porada

Boczku potrzeba tyle plastrów ile wyjdzie kawałków schabu. Nie można też przeciągnąć roladek w piekarniku, należny kontrolować ich stan upieczenia, a w razie potrzeby jedną wyjąć, przekroić i sprawdzić czy jest już gotowa wewnątrz.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z pieczarkami i parmezanem zawinięte w boczek

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Szalotki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną szalotkę i zeszklić odrobinę, dodać pieczarki. Podsmażyć chwilę, doprawić odrobiną soli i pieprzu i smażyć do odparowania grzybów. Gotowe zdjąć z ognia.

Sos ziołowo-limonkowy:
Limonkę sparzyć, wyszorować i lekko rozmasować dłonią. Zetrzeć skórkę z całości i wycisnąć odrobinę soku. W miseczce zmieszać wszystkie składniki sosu. Odstawić na kilka minut.

Schab pokroić na kawałki grubości ok 1 centymetr. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem na dosyć cienkie plastry. Rozbity plaster delikatnie posolić i oprószyć pieprzem. Posmarować usmażonymi pieczarkami, sosem, tartym parmezanem i zawinąć. Zawinięty schab owinąć plasterkiem parzonego, wędzonego boczku. Czynność powtórzyć do zużycia całości mięsa.

Na patelni rozgrzać oliwę. Ułożyć roladki i obsmażyć po 30 sekund z obu stron.
Obsmażone ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Wlać do naczynia pozostałą na patelni oliwę, a na roladkach położyć resztę pokrojonego plasterki masła. Przykryć naczynie i zapiekać oko 20-25 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 13.04.2015 19:50
świetne roladki !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak