Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Roladki schabowe z pieczarkami i parmezanem zawinięte w boczek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Roladki

schab
800 gram
boczek parzony
kilka plastrów
pieczarki
300 gram
parmezan starty
100 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
szalotka
2 sztuka
masło
50 gram
oliwa
50 mililitrów

Sos ziołowo-limonkowy

oliwa
50 mililitrów
Pieprz biały mielony Prymat
odrobina
tymianek
1 łyżeczka
limonka
1 sztuka
mielone nasiona kolendry
kilkanaście sztuk
Kmin rzymski mielony Prymat
odrobina
Sklep Prymat
tabasco
kilkanaście kropel

Porada

Boczku potrzeba tyle plastrów ile wyjdzie kawałków schabu. Nie można też przeciągnąć roladek w piekarniku, należny kontrolować ich stan upieczenia, a w razie potrzeby jedną wyjąć, przekroić i sprawdzić czy jest już gotowa wewnątrz.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z pieczarkami i parmezanem zawinięte w boczek

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Szalotki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną szalotkę i zeszklić odrobinę, dodać pieczarki. Podsmażyć chwilę, doprawić odrobiną soli i pieprzu i smażyć do odparowania grzybów. Gotowe zdjąć z ognia.

Sos ziołowo-limonkowy:
Limonkę sparzyć, wyszorować i lekko rozmasować dłonią. Zetrzeć skórkę z całości i wycisnąć odrobinę soku. W miseczce zmieszać wszystkie składniki sosu. Odstawić na kilka minut.

Schab pokroić na kawałki grubości ok 1 centymetr. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem na dosyć cienkie plastry. Rozbity plaster delikatnie posolić i oprószyć pieprzem. Posmarować usmażonymi pieczarkami, sosem, tartym parmezanem i zawinąć. Zawinięty schab owinąć plasterkiem parzonego, wędzonego boczku. Czynność powtórzyć do zużycia całości mięsa.

Na patelni rozgrzać oliwę. Ułożyć roladki i obsmażyć po 30 sekund z obu stron.
Obsmażone ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Wlać do naczynia pozostałą na patelni oliwę, a na roladkach położyć resztę pokrojonego plasterki masła. Przykryć naczynie i zapiekać oko 20-25 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 13.04.2015 19:50
świetne roladki !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak