Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Soczyste i aromatyczne roladki z piersi kurczaka - pięknie prezentują się na talerzu i pysznie smakują. Nadzienie z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i mozarelli bardzo dobrze komponuje się z delikatnym mięsem z piersi kurczaka.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z kurczaka

    2 sztuki
  • szpinak mrożony

    100 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • pomidory suszone

    6 sztuk
  • mozarella

    60 gramów
  • bazylia świeża

    6 liści
  • sól

    3 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • zalewa z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak krótko podsmażyć na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczyptą soli i wystudzić.

Filety umyć, osuszyć i pokroić na kotlety grubości ok. 1 cm, a następnie lekko rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Pomidory suszone pokroić w kostkę, mozarellę w słupki, a liście bazylii posiekać.

Każdy kotlet posmarować szpinakiem, a następnie, wzdłuż dłuższego z krótkich brzegów ułożyć dwa słupki mozarelli, kilka kawałków suszonych pomidorów i trochę bazylii. Zrolować kotlety zaczynając od brzegu, przy którym układaliśmy nadzienie i spiąć wykałaczkami albo obwiązać nitką.

Dół naczynia żaroodpornego posmarować zalewą z suszonych pomidorów i ułożyć roladki, a następnie lekko posmarować je z wierzchu zalewą. Piec roladki w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 minut.

Polecam podawać roladki z makaronem i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat