Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki drobiowe z rodzynkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 podwójna
rodzynki 100 gram
koper świeży 1 pęczek
ser żółty 4 plastry
sól
Pieprz ziołowy mielony Prymat
woda
olej do smażenia
mąka do zagęszczenia sosu

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki drobiowe z rodzynkami

Rodzynki zalewamy dwiema szklankami wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia, po czym odsączamy (wodę zostawiamy do przygotowania sosu).
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie przekrawamy wzdłuż, tak aby powstały 4 roladki. Mięso lekko rozbijamy, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster sera, następnie trochę posiekanego koperku i na brzegu po łyżeczce sparzonych rodzynek (te, które zostaną, wykorzystamy do sosu).
Zwijamy roladki i zabezpieczamy wykałaczkami, aby się nie rozwinęły. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym wlewamy wodę, w której moczyły się rodzynki i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut (na wolnym ogniu).
Po tym czasie wyciągamy roladki, wrzucamy pozostałe rodzynki i koperek. Zagotowujemy, a następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy wedle uznania. Sosem polewamy roladki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 14.11.2014 13:42
pyszny obiadek
Kuchenka 13.11.2014 14:02
nawet pomysłowe
pajbek 13.11.2014 13:09
Pyszne roladki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak