Roladka kokosowo-rumowa dla dorosłych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa ciemna

  • herbatniki

    300 g
  • Biszkopty

    100 g mielone
  • masło

    50 g
  • kakao

    40 g
  • mleko

    1/2 szkl.
  • rum

    1/2 szkl.
  • aromat rumowy

    kilka kropli
  • MASA JASNA

  • wiórki kokosowe

    100 g
  • masło

    100 g
  • cukier puder

    70 g
  • czekolada biała

    100 g
  • malibu

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

~ MASA ciemna:

Herbatniki zmielić w młynku do kawy. Osobno zmielić biszkopty.
W sporym szerokim rondelku rozgrzać mleko z masłem, dodać kakao i wymieszać na jednolitą masę, dodać aromat rumowy i zmielone herbatniki - wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodać rum i mączkę biszkoptową. Ponownie wymieszać.

Masę kakaową rozwałkować cienko na woskowanym papierze do pieczenia, kształtując prostokąt.

~ MASA jasna:

W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kostki czekoladę, cukier puder i masło. Wymieszać na jednolitą masę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, dolać malibu i dodać zmielone wiórki kokosowe. Wyrobić na jednolitą masę.

Wyłożyć równą warstwą na ciemnym spodzie i zwinąć jak najciaśniej. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, owinąć w folię spożywczą, ciasno skręcić boki - włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem pokroić w plasterki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 11.10.2013 12:16
Nie jest specjalnie kłopotliwa w wykonaniu, dlatego warto zrobić i samemu posmakować ;) My ją uwielbiamy :)))
pierniczkowo 09.10.2013 07:13
super wygląda i pewnie też tak smakuje :)
misia53 07.10.2013 16:06
ta roladka zrobiła na mnie wrazenie...
Malgorzata549 07.10.2013 15:14
smakowicie się zapowiada
eagle 07.10.2013 14:27
Mam ją w planach na weekend:)
Habibi 07.10.2013 12:05
@Melania - dokłądnie ta rolada jest zrobiona na podstawie tego starego, znanego chyba wszystkim, przepisu na klasyczną roladę kokosową. Tylko ja zawsze kombinuję, więc wyszła nieco inna wersja :) Robiłam jeszcze zieloną a'la mojito, z dodatkiem mięty i limonki :) W wolnej chwili również dodam przepis.
Andrzej8 06.10.2013 18:42
fajna roladka
Katarzyna34 06.10.2013 18:31
smakowita roladka
mufinka79 06.10.2013 16:04
Bardzo smaczna rolada :)
halina17 06.10.2013 15:55
Dobra rolada.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat