Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masa ciemna
-
herbatniki
300 g -
Biszkopty
100 g mielone -
masło
50 g -
kakao
40 g -
mleko
1/2 szkl. -
rum
1/2 szkl. -
aromat rumowy
kilka kropli -
MASA JASNA
-
wiórki kokosowe
100 g -
masło
100 g -
cukier puder
70 g -
czekolada biała
100 g -
malibu
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Roladka kokosowo-rumowa dla dorosłych
Herbatniki zmielić w młynku do kawy. Osobno zmielić biszkopty.
W sporym szerokim rondelku rozgrzać mleko z masłem, dodać kakao i wymieszać na jednolitą masę, dodać aromat rumowy i zmielone herbatniki - wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodać rum i mączkę biszkoptową. Ponownie wymieszać.
Masę kakaową rozwałkować cienko na woskowanym papierze do pieczenia, kształtując prostokąt.
~ MASA jasna:
W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kostki czekoladę, cukier puder i masło. Wymieszać na jednolitą masę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, dolać malibu i dodać zmielone wiórki kokosowe. Wyrobić na jednolitą masę.
Wyłożyć równą warstwą na ciemnym spodzie i zwinąć jak najciaśniej. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, owinąć w folię spożywczą, ciasno skręcić boki - włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem pokroić w plasterki.
Komentarze (23)
Załaduj więcej komentarzy (13)