Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt:
-
jajko
4 sztuki -
mąka tortowa
4 łyżki -
cukier
4 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kakao
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Dodatkowo:
-
banan
2 sztuki -
czekolada gorzka
50 gramów -
masło
1 łyżka -
śmietana kremówka
250 mililitrów -
cukier puder
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie
Kroki postępowania

Nagrzać piekarnik do 180°C. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na blachę położyć papier do pieczenia. Z masy odjąć 4-5 łyżek ciasta i przełożyć do rękawa cukierniczego lub worka foliowego. Zrobić biały szkielet na wzór ciała żyrafy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 1-2 minuty.

Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na podpieczony wzór. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 10 minut.


Zrolować na ścierce wzorkiem na zewnątrz. Pozostawić do ostudzenia.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Obtoczyć banany. Przełożyć na pergamin i dać do lodówki, tak aby czekolada zastygła. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywna masę. Wzdłuż brzegu ciasta ułożyć banany, a całość posmarować kremówką. Ponownie zwinąć i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
Komentarze (29)
Załaduj więcej komentarzy (19)