Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie

Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    4 sztuki
  • mąka tortowa

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta

Dodatkowo:

  • banan

    2 sztuki
  • czekolada gorzka

    50 gramów
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana kremówka

    250 mililitrów
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie foto

Nagrzać piekarnik do 180°C. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na blachę położyć papier do pieczenia. Z masy odjąć 4-5 łyżek ciasta i przełożyć do rękawa cukierniczego lub worka foliowego. Zrobić biały szkielet na wzór ciała żyrafy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 1-2 minuty.

Krok 2 - Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie foto

Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na podpieczony wzór. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 10 minut.

Krok 3 - Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie foto
Z gorącego ciasta zdjąć papier do pieczenia.
Krok 4 - Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie foto

Zrolować na ścierce wzorkiem na zewnątrz. Pozostawić do ostudzenia.

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Obtoczyć banany. Przełożyć na pergamin i dać do lodówki, tak aby czekolada zastygła. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywna masę. Wzdłuż brzegu ciasta ułożyć banany, a całość posmarować kremówką. Ponownie zwinąć i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

asiatok 09.10.2016 23:32
ale świetne!
[email protected] 28.09.2016 18:36
robię identyczną
Klausia 06.09.2015 21:15
chętnie wypróbuję :)
Ada-Gaba 23.06.2015 21:23
Podoba mi się taki deserek
Kasiaaa 17.05.2015 15:36
Prezentuje się rewelacyjnie :)
Jagódka77 14.03.2015 19:46
robi wrażenie pod każdym względem
Andzia1977
Andzia1977 05.02.2015 22:19
Super wygląd, robiłam kiedyś z kropkami ( do masy dodałam barwnik) ,ale oczywiście rolada mi nie wyszła, rozjechała mi się.
Kolorowa 04.02.2015 16:21
Bardzo fajny przepis ;)
Grazyna0211 04.02.2015 13:58
świetny pomysł
Mniam 04.02.2015 12:53
Fajna żyrafa Ci się udała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat