Rolada z serkiem homogenizowanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • cukier

    5 łyżek
  • serek homogenizowany

    25 dag
  • galaretka owocowa

    1 opakowanie
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie ucierając dodawać po łyżce mąki. Gdy już mąka zostanie wmieszana dodawać po łyżce piany z białek. Mieszać ręcznie( łyżką lub kulką- nie mikserem!) aż do wymieszania wszystkich składników na jednolitą masę. Ciasto rozsmarować na blaszce i piec około 25 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, żelatynę w 3- 4 łyżkach wody, żelatynę wymieszać z galaretkę i odstawić. Gdy galaretka zacznie tężeć należy zmiksować ją z serkiem homogenizowanym na jednolitą masę. Masę rozsmarować na biszkopcie i zawinąć go na kształt rolady( ścisło). Odstawić do całkowitego stężenia masy. Roladę można polać lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KasiaK90 18.03.2012 14:00
pyszny na pewno
IKrakowianka 16.02.2012 19:44
pychotka
BozenA 26.09.2011 16:02
rewelacja
BozenA 26.09.2011 16:02
rewelacja
Edyta38 01.06.2011 09:03
musi smakować
Barbara55 28.05.2011 20:02
super rolada
jasiek 17.05.2011 11:15
bardzo fajny przepis
Agnik 25.03.2011 07:48
coś z niczego ;)
Bart 19.02.2011 20:14
ciekawe
rakow2 02.02.2011 15:38
taka rolada jest super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat