Rolada z sandacza z bakaliami i sosem żurawinowym .*.

Rolada z sandacza z bakaliami i sosem żurawinowym .*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z sandacza

    800 g
  • kajzerka

    2 sztuki
  • śmietana

    4 łyżki
  • skórka z cytryny

    1 cytryna
  • jajka

    2 sztuki
  • morele suszone

    5 sztuk
  • rodzynki

    1 łyżka
  • białe wino

    1 lampka
  • pieprz biały Prymat

  • przyprawa do ryb

  • konfitura żurawinowa

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • przyprawa do grzanego wina i piwa

  • chrzan tarty

    1 łyżka
  • wino czerwone

    50 (półwytrawne)
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować. Dla otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji, można przetrzeć go przez sito.
Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem rybę oddzielić od skóry (skórę pozostawić) i usunąć ości. Następnie sandacza pokroić w kostkę, zamarynować w soli, pieprzu i przyprawie do ryb Prymat, po czym odstawić w chłodne miejsce.
Morele i rodzynki rozdrobnić i zalać białym winem. Rybę i odciśnięte kajzerki dokładnie zmielić, dodać do nich przygotowane wcześniej bakalie, śmietanę, skórkę z cytryny i żółtka. Masę rybną doprawić do smaku, a na końcu delikatnie dodać pianę ubitą z białek.
Na stole rozwinąć folię spożywczą i ułożyć na niej skórę z sandacza. Na niej równomiernie rozłożyć masę rybną i zwinąć, formując rulon. Tak przygotowaną roladę ułożyć na kratce i umieścić ją w garnku do gotowania ryb. Na dno garnka wlać wodę, gotować ok. 30 minut, a następnie wystudzić. Tak przygotowaną rybę pokroić w plastry i ew. nadać jej kształty za pomocą foremek do pierniczków. Podawać z sosem żurawinowym i ciemnym pieczywem.

Rybę, zamiast na folii spożywczej możemy rozłożyć na lnianej ściereczce. Podczas gotowania można wówczas dodać do wody liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i cząstki cytryny. Wówczas nasza rolada z sandacza będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

11.12.2017 23:25
Smakowicie przyrządzona rybka.;)

Justi2401

26.12.2014 12:56
Bardzo apetyczna propozycja dla wielbicieli sandacza :)

Ostra Na Słodko

25.12.2014 16:25
Sandacza nie wiem czy uda mi się kupić , ale może z inną rybką wypróbuję :)

Czarnula666

05.12.2014 21:37
Wygląd super, ale ciekawe czy naprawde dobre.

major24

03.02.2014 12:06
wygląda apetycznie

bietka

30.01.2014 12:08
ale tutaj są pyszności :)

Rycerz

26.12.2013 22:05
Mniam mniam!

agogo2

13.12.2013 23:54
rewelacyjny przepis

monia2005

11.12.2013 17:35
pięknie podane

aniagdz

11.12.2013 11:14
dobry przepis i elegancko podane;) lubię!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat