Rolada z malinami i białą czekoladą

Rolada z malinami i białą czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała czekolada

    130 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    0,5 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • jajka

    5
  • cukier

    150 g
  • aromat śmietankowy

    1/3 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    250 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • fix do śmietany

    1
  • maliny

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

BISZKOPT:
Piekarnik nastawić na 200C. Białą czekoladę roztopić na parze. Dużą blachę (taką od wyposażenia piekarnika) posmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodać roztopioną ale schłodzoną białą czekoladę, aromat i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Wsypać mąkę i wymieszać krótko, delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17-20 minut (na najniższym poziomie piekarnika).
Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika przykryć ściereczką, a potem deską lub drugą blaszką i odwrócić je do góry dnem. Zdjąć blaszkę, na której piekło się ciasto i z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, spod ciasta wyciągnąć blaszkę, na blacie ma zostać tylko ściereczka z ciastem. Ciasto wyrównać z brzegiem ściereczki i zwinąć je razem dosyć ciasno, odstawić do ostygnięcia.

NADZIENIE:
Schłodzoną śmietankę, cukier puder i cukier wanilinowy ubić mikserem na sztywno. Na końcu dodać fix i wymieszać krótko mikserem. Ostygniętą roladę rozwinąć, posmarować ubitą śmietanką, zachowując 2cm czysty brzeg. Ułożyć maliny i zwinąć ciasto bez ściereczki, robiąc roladę. Włożyć ją na parę godzin do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ice cubes

11.11.2014 08:49
wygląda apetycznie :)

Krzysztof15

11.11.2014 06:48
pyszna roladka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat