Rolada z malinami i białą czekoladą

Rolada z malinami i białą czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała czekolada

    130 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    0,5 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • jajka

    5
  • cukier

    150 g
  • aromat śmietankowy

    1/3 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    250 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • fix do śmietany

    1
  • maliny

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT:
Piekarnik nastawić na 200C. Białą czekoladę roztopić na parze. Dużą blachę (taką od wyposażenia piekarnika) posmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodać roztopioną ale schłodzoną białą czekoladę, aromat i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Wsypać mąkę i wymieszać krótko, delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17-20 minut (na najniższym poziomie piekarnika).
Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika przykryć ściereczką, a potem deską lub drugą blaszką i odwrócić je do góry dnem. Zdjąć blaszkę, na której piekło się ciasto i z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, spod ciasta wyciągnąć blaszkę, na blacie ma zostać tylko ściereczka z ciastem. Ciasto wyrównać z brzegiem ściereczki i zwinąć je razem dosyć ciasno, odstawić do ostygnięcia.

NADZIENIE:
Schłodzoną śmietankę, cukier puder i cukier wanilinowy ubić mikserem na sztywno. Na końcu dodać fix i wymieszać krótko mikserem. Ostygniętą roladę rozwinąć, posmarować ubitą śmietanką, zachowując 2cm czysty brzeg. Ułożyć maliny i zwinąć ciasto bez ściereczki, robiąc roladę. Włożyć ją na parę godzin do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ice cubes

11.11.2014 08:49
wygląda apetycznie :)

Krzysztof15

11.11.2014 06:48
pyszna roladka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat