Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z malinami i białą czekoladą
Piekarnik nastawić na 200C. Białą czekoladę roztopić na parze. Dużą blachę (taką od wyposażenia piekarnika) posmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodać roztopioną ale schłodzoną białą czekoladę, aromat i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Wsypać mąkę i wymieszać krótko, delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17-20 minut (na najniższym poziomie piekarnika).
Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika przykryć ściereczką, a potem deską lub drugą blaszką i odwrócić je do góry dnem. Zdjąć blaszkę, na której piekło się ciasto i z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, spod ciasta wyciągnąć blaszkę, na blacie ma zostać tylko ściereczka z ciastem. Ciasto wyrównać z brzegiem ściereczki i zwinąć je razem dosyć ciasno, odstawić do ostygnięcia.
NADZIENIE:
Schłodzoną śmietankę, cukier puder i cukier wanilinowy ubić mikserem na sztywno. Na końcu dodać fix i wymieszać krótko mikserem. Ostygniętą roladę rozwinąć, posmarować ubitą śmietanką, zachowując 2cm czysty brzeg. Ułożyć maliny i zwinąć ciasto bez ściereczki, robiąc roladę. Włożyć ją na parę godzin do lodówki.