Rolada z kremem cappuccino i bananem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    5 g
  • serek marcepone

    300 g
  • śmietana kremówka

    200 g
  • cappuccino

    3 łyżki
  • cukier

    1,5 łyżki
  • CIASTO
  • mąka

    0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2,5 łyżki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • jajko

    4 sztuki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • polewa czekoladowa

    do smaku
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • banan

    ok 3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada z kremem cappuccino i bananem foto
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną piane, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, a następnie żółtka.
Krok 2 - Rolada z kremem cappuccino i bananem foto
Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do jajek i delikatnie mieszamy, drewnianą łyżką, wlewając rozpuszczoną margarynę.
Krok 3 - Rolada z kremem cappuccino i bananem foto
Gotowe ciasto wylewamy na formę do pieczenia wyłożona papierem. Pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C.
Krok 4 - Rolada z kremem cappuccino i bananem foto
Gotowe ciepłe ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy. Odkładamy na chwilkę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Śmietanę kremówkę ubijamy, a następnie dodajemy cappuccino oraz cukier. Następnie dodajemy serek i rozpuszczoną żelatynę, chwilkę miksujemy na małych obrotach.
Krok 5 - Rolada z kremem cappuccino i bananem foto
Roladę rozwijamy, nakładamy krem, pozostawiamy ok 1/3 na dekorację rolady. Z jednego boku układamy banany i zwijamy roladę.
Krok 6 - Rolada z kremem cappuccino i bananem foto
Górę rolady smarujemy pozostałym kremem oraz ozdabiamy plasterkami banana. Banany suszone, pozostawiamy chwilkę nad parą by zmiękły, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy roladę.
Krok 7 - Rolada z kremem cappuccino i bananem foto
Całość polewamy polewą czekoladową, tworząc wzorek. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 24.02.2017 23:27
Takie ciacho chętnie bym zjadła
ben-ka 31.08.2014 09:44
Chętnie bym spróbowała.
Misia13 17.08.2014 14:06
ciekawe połączenie ;-)
berys18 02.08.2014 12:26
z pewnością pyszna
Kasiaaa 06.07.2014 15:14
Prezentuje się rewelacyjnie!
Kuchenka 24.06.2014 22:58
rewelacja :)
usmiech 23.06.2014 08:54
ciekawy przepis
Renataj 22.06.2014 22:23
Moje smaki - chyba się odważę i po raz pierwszy w życiu upiekę roladę.
stokrotka 06.06.2014 22:53
takie pyszności!
as28 07.05.2014 20:53
zjadła bym to ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat