Rolada z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • jabłka

    1/2 kg
  • cukier kryształ

    do smaku
  • cynamon

    szczypta
  • polewa czekoladowa

  • woda

    4 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada z jabłkami foto
Żółtka ucieramy z cukrem i gorąco wodę na pulchną masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą ze szczyptą soli pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Rolada z jabłkami foto
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blachę. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut. Ciepły biszkopt przekładamy na ściereczkę. Usuwamy papier. Wraz ze ściereczką rolujemy w roladę i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3 - Rolada z jabłkami foto
Jabłka obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy cynamon i cukier i ok 2 - 3 łyż wody. Całość dusimy do momentu, aż jabłka będą przypominać konsystencją dżem.
Krok 4 - Rolada z jabłkami foto
Biszkopt rozkładamy usuwamy ściereczkę i uduszonymi jabłkami smarujemy ciasto.
Krok 5 - Rolada z jabłkami foto
Ponownie rolujemy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Wierzch polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 22.11.2013 11:16
wygląda apetycznie
ONY_za_kare 16.10.2013 14:45
super rolada
Alex_M 13.10.2013 12:01
smaczna rolada :)
caralajna 08.10.2013 07:42
na pewno smaczna
marta1221 06.10.2013 20:49
dodaję do mojej listy ulubionych rolad :)
eMMe 06.10.2013 20:39
Na pewno pyszne:)
marianp20 06.10.2013 20:29
super rolada
Monia 06.10.2013 19:57
Dobry deser na niedzielę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat