Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier 1/2 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól szczypta
jabłka 1/2 kg
cukier kryształ do smaku
cynamon szczypta
polewa czekoladowa
woda 4 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z jabłkami

Kroki postępowania

1
Żółtka ucieramy z cukrem i gorąco wodę na pulchną masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą ze szczyptą soli pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
Krok 1 - Rolada z jabłkami foto
2
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blachę. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut. Ciepły biszkopt przekładamy na ściereczkę. Usuwamy papier. Wraz ze ściereczką rolujemy w roladę i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Rolada z jabłkami foto
3
Jabłka obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy cynamon i cukier i ok 2 - 3 łyż wody. Całość dusimy do momentu, aż jabłka będą przypominać konsystencją dżem.
Krok 3 - Rolada z jabłkami foto
4
Biszkopt rozkładamy usuwamy ściereczkę i uduszonymi jabłkami smarujemy ciasto.
Krok 4 - Rolada z jabłkami foto
5
Ponownie rolujemy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Wierzch polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!
Krok 5 - Rolada z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.11.2013 11:16
wygląda apetycznie
ONY_za_kare 16.10.2013 14:45
super rolada
Alex_M 13.10.2013 12:01
smaczna rolada :)
caralajna 08.10.2013 07:42
na pewno smaczna
marta1221 06.10.2013 20:49
dodaję do mojej listy ulubionych rolad :)
eMMe 06.10.2013 20:39
Na pewno pyszne:)
marianp20 06.10.2013 20:29
super rolada
Monia 06.10.2013 19:57
Dobry deser na niedzielę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak