Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuka
mąka pszenna 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
kakao
śmietana 30% 400 ml
śmietan fix 2
brzoskwinie w puszce

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Białka ubić na sztywna pianę, do ubitych dodawać powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać. Na wkładkę do piekarnika ( ta bez dziurek :)) wyłożyć papier do pieczenia. Rozsmarować po całości ciasto. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto upieczone.
Przygotować ściereczkę, którą posypujemy cukrem pudrem, przekładamy na nią upieczone ciasto, tak aby papier ( spod rolady był na wierzchu) i gorącą zawijamy razem ze ściereczką w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia.

Brzoskwinie kroimy w drobne kawałki. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fixy i cukier puder.
Ostygniętą roladę delikatnie rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną ( zostawiamy na końcu ok. 2 cm nie posmarowane, żeby nam masa podczas zwijania nie wyszła poza ciasto), posypujemy brzoskwiniami i zwijamy. Górę można posypać cukrem pudrem, chyba że ktoś woli polewę :))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 11.02.2013 20:25
pyszna roladka
pajbek 11.02.2013 16:19
Faktycznie wygląda na pyszne ciacho :-)
Hanna5 11.02.2013 15:42
wygląda smakowicie
artur7 11.02.2013 14:40
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak