Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami

Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1800 g
  • boczek parzony

    12 plasterków
  • orzechy włoskie

    75 g
  • ser żółty

    75 g
  • Kucharek przyprawa do potraw

    2/3 łyżeczki
  • czosnek staropolski Prymat

    2/3 łyżeczki
  • papryka czerwona

    2/3 łyżeczki
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
Mięso dokładnie umyć, osuszyć i ponacinać w taki sposób, by powstały warstwy. Przyprawić kucharkiem, czosnkiem i częścią papryki.
Krok 2 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
Następnie na jednej warstwie poukładać część boczku pokrojonego w plastry, skrojone orzechy i plasterki sera ( u mnie mozzarella kupowana na wagę). Tak samo zrobić z druga warstwą.
Krok 3 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
Następnie mięso zwinąć tworząc roladę i obwiązać sznurkiem.
Krok 4 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
Nasmarować oliwą, posypać ziołami i papryką. Szczelnie owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na kilka godzin.
Krok 5 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
Na patelni rozgrzać margarynę i przez kilka minut obsmażać mięso wyciągnięte z folii.
Krok 6 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wsadzić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.
Krok 7 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
Piec przez ok. 120-150 min.
Krok 8 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
Przed podaniem można pokroić w plastry.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

24.11.2015 19:16
apetyczna sztuka mięsa :)

Marta Ryżek-Kalkowska

24.11.2015 17:29
Smakowita rolada.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat