Przepis i sposób przygotowania na: Rolada truskawkowa z bitą śmietaną
~~~~~~~
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodać żółtka i delikatnie domieszać mikserem na najniższych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia - dodać do masy jajecznej i wymieszać ostrożnie drewnianą łyżką, aby nie zniszczyć struktury białka.
Masę wylać na szeroką blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i rozprowadzić róną warstwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165*C na 20-25 minut.
Natychmiast po wyjęciu z piekarnika biszkopt zwinąć razem z papierem w rulon i owinąć wilgotną ściereczką.
Pozostawić do zupełnego ostygnięcia, a jeszcze lepiej do następnego dnia.
Masa:
~~~~~
Galaretkę zalać kilkoma łyżkami chłodnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia - rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej - pozostawić do przestygnięcia.
W międzyczasie ubić na sztywno doskonale schłodzoną śmietanę z dodatkiem fixu.
Kiedy śmietana jest dobrze ubita dolewać małym strumieniem galaretkę i ubijać nadal, aż dobrze połączy się z ubitą śmietaną.
Roladę odwinąć ze ściereczki, ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, posmarować przygotowaną śmietaną, ułożyć na brzegu kawałki truskawek i delikatnie zwinąć.
Owinąć zdjętym z rolady papierem i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Gotową roladę posypać cukrem pudrem i przybrać truskawkami.