Rolada szpinakowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • szpinak mrożony

    450 gram
  • jajka

    4 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • masło

    1 łyżka

Dodatkowo

  • serek śmietankowy

    200 gram
  • łosoś wędzony plastry

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak smażymy na rozgrzanym maśle, jak jest już podsmażony dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i odstawiamy do ostudzenia.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, następnie dodajemy szpinak, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Formę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy masę szpinakową. Pieczemy około 15-20 minut w temp.w 180 stopni . Po wyciągnięciu z piekarnika zwijamy roladę i zostawiamy do ostygnięcia.
Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem, rozsmarowujemy na szpinakowym biszkopcie i układamy wędzonego łososia , ponownie zwijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Jak się dobrze schłodzi to kroimy na plasterki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 13.06.2018 19:35
Przepraszam ale nie napisałam w składnikach że idzie do rolady 4 łyżki mąki pszennej :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat