Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowa
Szpinak smażymy na rozgrzanym maśle. Gdy jest już podsmażony, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Odstawiamy do ostudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Stopniowo dodajemy żółtka, następnie szpinak, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Formę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy masę szpinakową. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze w 180 stopniach.
Po wyciągnięciu z piekarnika zwijamy roladę i zostawiamy do ostygnięcia.
Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na szpinakowym biszkopcie i układamy wędzonego łososia. Ponownie zwijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu kroimy w plastry.