Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • boczek wędzony

    350-400 gram
  • pieczarki

    400 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • czosnek granulowany

    0,5 łyżeczki
  • musztarda sarepska

    2 łyżeczki
  • olej do smażenia

    0,5 łyżeczki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Przygotowujemy składniki: schab bez kości, boczek wędzony, pieczarki, cebule.
Krok 2 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Krok 3 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Pieczarki kroimy w plastry- dodajemy do podsmażonej cebuli i razem smażymy około 15 minut.
Krok 4 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Boczek wędzony kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 5 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Boczek podsmażamy na patelni- około 15 minut.
Krok 6 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Schab przekrawamy tak, aby utworzyła się tzw. książka.
Krok 7 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Tłuczkiem rozbijamy schab z 2 stron
Krok 8 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Rozbite mięso smarujemy musztardą po całej powierzchni.
Krok 9 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Na warstwę musztardy nakładamy usmażone pieczarki z cebulą.
Krok 10 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Na pieczarki nakładamy warstwę podsmażonego boczku.
Krok 11 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Mięso zwijamy i obwiązujemy nicią.
Krok 12 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Mięso podsmażamy dosłownie przez chwilę na patelni , na której smażyliśmy boczek.
Krok 13 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 14 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Mięso obsypujemy po górze przyprawą gilową Prymat-Grill klasyczną. Wstawiamy do piekarnika.
Krok 15 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
Roladę pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach, co jakiś czas podlewając mięso wytrąconym podczas pieczenia sosem . Upieczoną roladę kroimy na plastry i serwujemy. Smacznego!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 29.04.2014 08:59
Na pewno pyszna ;)
Malinka 28.04.2014 21:20
Bardzo lubię takie mięsne danie :)
Beatris 28.04.2014 09:35
Wspaniale przygotowane mięsko:)
fotoviderek 28.04.2014 07:15
Pyszne mięsko :)
Lidzia 28.04.2014 05:23
Piękne mięsko i smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat