Rolada porzeczkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    5 łyzek
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa porzeczkowa

  • mleko

    1/4 litra
  • masło

    0,5 szt
  • cukier puder

    do smaku
  • alkohol

    do smaku
  • czerwona porzeczka

    4 łyżki
  • biała czekolada

    1 szt
  • budyń śmietankowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36. Zwijamy w ścierkę i studzimy.
Masa porzeczkowa:
Na mleku gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z masłem, cukrem pudrem, alkoholem. Czerwoną porzeczkę miażdżymy łyżką i gotujemy ciągle mieszając do 8 minut. Przecieramy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przetartą porzeczkę i chłodną czekoladę łączymy z masłem. Przekładamy masą roladę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 14.08.2015 10:31
fajna rolada
Jagódka77 13.08.2015 07:04
ciekawy pomysł na pyszne ciasto
Aga-25 29.07.2015 14:47
smaczne ciacho!
MałaMi89 28.07.2015 22:34
Piszę się na kawałeczek :)
stokrotka 28.07.2015 17:56
fajny pomysł na deser
inka2012 28.07.2015 15:34
apetycznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat