Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada orzechowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier puder 15 dkg
cukier kryształ 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
mleko 1/2 szklanki
rum 1 kieliszek
orzechy mielone 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada orzechowa

CIASTO:
Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem, dodać pojedyńczo żółtka. Wsypać cukier wanilinowy, 2 łyżki bułki tartej i 10 dkg orzechów mielonych. Przygotowaną masę na ciasto wylać na standardową blachę, na której został wyłożony papier do pieczenia.
Ciasto piec w temp. 180, przez około 25 min.

MASA ORZECHOWA:
15 dkg orzechów, cukier, rum oraz pół szklanki mleka wymieszać i zagotwać tę masę.

Na upieczone ciasto wylać przygotową masę i zwijać w roladę. Gdy rolada wystygnie można udekorować ją czekoladą oraz połówkami orzechów.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 14.09.2013 20:55
pyszna rolada
joanna30 14.09.2013 20:41
Uwielbiam orzechowe ciasta, roladka musi być pyszna :)
Olga_SK 14.09.2013 20:33
Prezentuje się niezwykle smakowicie :)
Luki 14.09.2013 20:14
pyszna do kawki
Wiesława1 14.09.2013 20:05
pyszna bo z orzechową nutka ,która bardzo lubię
Izabela77 14.09.2013 18:22
rolada wygląda rewelacyjnie
AZgotuj 14.09.2013 18:03
piękna, apetyczna:)
halina17 14.09.2013 18:03
Dobra rolada.
V_kuchareczka 14.09.2013 17:43
wygląda smakowicie
IwonaDD 14.09.2013 17:43
bardzo apeytyczna rolada
Janina 14.09.2013 17:42
Super wyszła rolada;)
gosia561 14.09.2013 17:41
doskonałe ciasteczko
Agata3 14.09.2013 17:27
Świetna rolada :)
ana1 14.09.2013 17:26
BARDZO SMACZNIE WYGLĄDA
pati100015 14.09.2013 16:33
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak