Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada na pożegnanie lata.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 7 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mus brzoskwiniowy z cukrem 0,5 litra
serek naturalny 125 ml
mleko 100 ml
cukier puder 1 łyżeczka czubata
Żelatyna wieprzowa Prymat
galaretka 1 o smaku pina colada:
Do dekoracji:
maliny świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada na pożegnanie lata.

Kroki postępowania

1
Do gorącego musu brzoskwiniowego wsypałam galaretkę Pina Colada i bardzo dokładnie mieszałam,aż się rozpuściła. Odstawiłam do wystygnięcia a później do lodówki do stężenia. Piekarnik nastawiłam na 160 stopni-termoobieg. Jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszysty kogel-mogel.
Krok 1 - Rolada na pożegnanie lata. foto
2
Łyżką drewnianą mieszałam delikatnie dosypując małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na koniec wmieszałam olej. Tak przygotowaną masę wylałam na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę (taką z wyposażenia kuchni).
Krok 2 - Rolada na pożegnanie lata. foto
3
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika na ok.15 minut.
Krok 3 - Rolada na pożegnanie lata. foto
4
Gdy się upiekło przeniosłam je na lnianą ściereczkę i wraz z nią zwinęłam wzdłuż długiego boku w roladę. Odstawiłam tak zwiniętą do wystygnięcia,aby nabrała kształtu.
Krok 4 - Rolada na pożegnanie lata. foto
5
Gdy biszkopt wystygł delikatnie go rozwinęłam
Krok 5 - Rolada na pożegnanie lata. foto
6
posmarowałam masą brzoskwiniową po czym z powrotem zawinęłam roladę
Krok 6 - Rolada na pożegnanie lata. foto
7
Owinęłam ją w papier do pieczenia i odstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Krok 7 - Rolada na pożegnanie lata. foto
8
Żelatynę zalałam mlekiem i odstawiłam do napęcznienia na kilka minut. Serek naturalny wymieszałam z cukrem pudrem. Napęczniałą żelatynę podgrzałam mieszając, by się rozpuściła ale nie gotowała. Lekko ją przestudziłam i wlewałam do serka z cukrem pudrem energicznie mieszając trzepaczką. Tak przygotowaną polewę odstawiłam na krótką chwilkę do lodówki po czym polałam nią roladę
Krok 8 - Rolada na pożegnanie lata. foto
9
po chwili już mogłam udekorować malinami,które doskonale się przykleiły do mleczno-serowej polewy. Wstawiłam całość do lodówki do stężenia.Polewę wymyśliłam na szybko z tego, co miałam w lodówce i będę na pewno do niej powracać,bo efekt bardzo nam się spodobał.A z pewnością jest dużo mniej kaloryczna niż czekoladowe polewy. Najlepiej taką roladę przygotować minimum kilka godzin lub dzień wcześniej.
Krok 9 - Rolada na pożegnanie lata. foto
10
Moja na zdjęciu była podana niedługo po przygotowaniu, ale kawałek który pozostał do następnego dnia był bardziej zwarty,stabilny i biszkopt wilgotniejszy.Choć i tak nie był suchy ,dzięki dodatkowi oleju do ciasta.
Krok 10 - Rolada na pożegnanie lata. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 05.10.2013 09:13
Pięknie wygląda :)
wyattearp 02.10.2013 17:20
super ciacho
everay 02.10.2013 12:30
piękna piękna piękna:)
Monia 02.10.2013 08:48
Co dzień mogłabym tak żegnać lato... ;)
monisia1977 02.10.2013 07:08
super ciacho
Magda24 01.10.2013 21:50
pyszna o każdej porze roku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak