Rolada na pożegnanie lata.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    7 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • olej

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mus brzoskwiniowy z cukrem

    0,5 litra
  • serek naturalny

    125 ml
  • mleko

    100 ml
  • cukier puder

    1 łyżeczka czubata
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • galaretka

    1 o smaku pina colada:
  • Do dekoracji:

  • maliny świeże

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada na pożegnanie lata. foto
Do gorącego musu brzoskwiniowego wsypałam galaretkę Pina Colada i bardzo dokładnie mieszałam,aż się rozpuściła. Odstawiłam do wystygnięcia a później do lodówki do stężenia. Piekarnik nastawiłam na 160 stopni-termoobieg. Jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszysty kogel-mogel.
Krok 2 - Rolada na pożegnanie lata. foto
Łyżką drewnianą mieszałam delikatnie dosypując małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na koniec wmieszałam olej. Tak przygotowaną masę wylałam na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę (taką z wyposażenia kuchni).
Krok 3 - Rolada na pożegnanie lata. foto
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika na ok.15 minut.
Krok 4 - Rolada na pożegnanie lata. foto
Gdy się upiekło przeniosłam je na lnianą ściereczkę i wraz z nią zwinęłam wzdłuż długiego boku w roladę. Odstawiłam tak zwiniętą do wystygnięcia,aby nabrała kształtu.
Krok 5 - Rolada na pożegnanie lata. foto
Gdy biszkopt wystygł delikatnie go rozwinęłam
Krok 6 - Rolada na pożegnanie lata. foto
posmarowałam masą brzoskwiniową po czym z powrotem zawinęłam roladę
Krok 7 - Rolada na pożegnanie lata. foto
Owinęłam ją w papier do pieczenia i odstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Krok 8 - Rolada na pożegnanie lata. foto
Żelatynę zalałam mlekiem i odstawiłam do napęcznienia na kilka minut. Serek naturalny wymieszałam z cukrem pudrem. Napęczniałą żelatynę podgrzałam mieszając, by się rozpuściła ale nie gotowała. Lekko ją przestudziłam i wlewałam do serka z cukrem pudrem energicznie mieszając trzepaczką. Tak przygotowaną polewę odstawiłam na krótką chwilkę do lodówki po czym polałam nią roladę
Krok 9 - Rolada na pożegnanie lata. foto
po chwili już mogłam udekorować malinami,które doskonale się przykleiły do mleczno-serowej polewy. Wstawiłam całość do lodówki do stężenia.Polewę wymyśliłam na szybko z tego, co miałam w lodówce i będę na pewno do niej powracać,bo efekt bardzo nam się spodobał.A z pewnością jest dużo mniej kaloryczna niż czekoladowe polewy. Najlepiej taką roladę przygotować minimum kilka godzin lub dzień wcześniej.
Krok 10 - Rolada na pożegnanie lata. foto
Moja na zdjęciu była podana niedługo po przygotowaniu, ale kawałek który pozostał do następnego dnia był bardziej zwarty,stabilny i biszkopt wilgotniejszy.Choć i tak nie był suchy ,dzięki dodatkowi oleju do ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 05.10.2013 09:13
Pięknie wygląda :)
wyattearp 02.10.2013 17:20
super ciacho
everay 02.10.2013 12:30
piękna piękna piękna:)
Monia 02.10.2013 08:48
Co dzień mogłabym tak żegnać lato... ;)
monisia1977 02.10.2013 07:08
super ciacho
Magda24 01.10.2013 21:50
pyszna o każdej porze roku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat