Rolada migdałowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt
  • cukier puder

    12 dag
  • sól

    szczypta
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krem i dekoracja:
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
40 ml likieru migdałowego
łyżeczka żelatyny instant
10 dag orzeszków pistacjowych


Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z solą, połączyć z żółtkami. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, kawę, kakao oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temp. 180°C Placek zsunąć z blachy na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, zwinąć.
Krem i dekoracja: śmietanę ubić z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Orzeszki pistacjowe posiekać. Śmietanę wymieszać z żelatyną, likierem i orzeszkami. Ciasto rozwinąć, posmarować 2/3 kremu, zwinąć, posmarować resztą kremu. Włożyć do lodówki na 2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat