Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

rolada makowa

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko
2 szt
żółtko jajek
4 szt
mąka
1/2 szkl
cukier
1/2 szkl
cukier wanilinowy
1 łyżeczka
mąka ziemniaczana
2 łyżki
mak
20 dag
rodzynki
1 łyżki
cukier
1/2 szkl
orzechy
2 łyżki
miód
2 łyżki
powidła śliwkowe
2 łyżki
masło
1 łyżki
śmietana
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: rolada makowa

Białka ubić na sztywną pianę .
Dodawać stopniowo żółtka,cukier, cukier waniliowy ,ciągle ubijając.
Potem mieszając dodać mąki. Piec w piekarniku temp 180*c ok 10 minut.
Do maku wlać ok 150ml wody i odstawić aby mak wchłoną wodę.
Mielimy mak 3 krotnie.
Dodajemy do maku rodzynki,cukier ,orzechy,miód ,powidła,śmietanę.
Masło podgrzewamy i wkładamy d niego masę makową ciągle mieszając na malutkim ogniu.
Gdy biszkopt będzie gotowy zwijamy go w ściereczkę i odkładamy by ostygł.
Rozwijamy póżniej biszkopt i nakładamy na niego masę makową i zwijamy w rulonik.
Makowiec polewamy lukrem i wkładamy do lodówki.I dekorujemy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 03.08.2012 08:34
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak