rolada makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    2 szt
  • żółtka

    4 szt
  • mąka

    1/2 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mak

    20 dag
  • rodzynki

    1 łyżki
  • cukier

    1/2 szkl
  • orzechy

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • powidła śliwkowe

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę .
Dodawać stopniowo żółtka,cukier, cukier waniliowy ,ciągle ubijając.
Potem mieszając dodać mąki. Piec w piekarniku temp 180*c ok 10 minut.
Do maku wlać ok 150ml wody i odstawić aby mak wchłoną wodę.
Mielimy mak 3 krotnie.
Dodajemy do maku rodzynki,cukier ,orzechy,miód ,powidła,śmietanę.
Masło podgrzewamy i wkładamy d niego masę makową ciągle mieszając na malutkim ogniu.
Gdy biszkopt będzie gotowy zwijamy go w ściereczkę i odkładamy by ostygł.
Rozwijamy póżniej biszkopt i nakładamy na niego masę makową i zwijamy w rulonik.
Makowiec polewamy lukrem i wkładamy do lodówki.I dekorujemy polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Amellia 03.08.2012 08:34
fajna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat