rolada makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szkl
  • mąka pszenna

    0,5 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 opak
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • PLUS:

  • masa makowa

    1 puszka
  • masło do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubiłam na sztywno. Dodawałam po jednym żółtku, ciągle ubijając. Dodałam cukier, cukier wanilinowy, mąki i proszek do pieczenia. Dobrze zmiksowałam. Główną blachę piekarnika wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach około 20 minut. Gdy ciasto było jeszcze ciepłe położyłam na nie pergamin i zwinęłam w roladę. Odstawiłam do wystygnięcia. Potem rozwinęłam, wyłożyłam masę makową i znów zwinęłam. Roladę zawinęłam w papier i odstawiłam do lodówki. Po około 3 godzinach zdjęłam papier.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 25.11.2012 08:50
apetyczna
[email protected] 17.08.2012 19:22
fajna rolada makowa
Betka 23.06.2012 11:09
pięknie wygląda ta rolada;)
jola1508 23.06.2012 10:29
robię taką na święta :) pyszna
paula99926 22.06.2012 19:02
dziękuję :)
daria2911 22.06.2012 18:08
najlepsza
parysek10 22.06.2012 17:00
wybitna
Piotr-21 22.06.2012 15:27
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat