Przepis i sposób przygotowania na: Rolada kokosowa
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę. Miksując, wsypujemy porcjami cukier. Dodajemy żółtka i wlewamy roztopione masło. Powoli wsypujemy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy 10-15 minut. Upieczone, gorące ciasto wykładamy na ściereczkę, usuwamy papier, a ciasto ze ściereczką zawijamy w roladę i odstawiamy do wystudzenia.
2. Masa:
2,5 szklanki mleka zagotowujemy. Wsypujemy cukier i wiórki, gotujemy około 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy. W reszcie zimnego mleka rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka kokosowego. Jeszcze chwilę gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Wystudzoną roladę delikatnie rozwijamy, smarujemy masą kokosową i zwijamy. Schładzamy przynajmniej 3 godziny w lodówce.