Przepis i sposób przygotowania na: Rolada kakaowa z serowym kremem kokosowym
Jajka rozbić - oddzielić białka od żółtek.
Z białek ubić sztywną pianę z połową cukru, a z żółtek utrzeć kogel-mogel z resztą cukru na końcu, na końcu dodając naturalne kakao.
Mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać.
Kakaowy kogel-mogel dokładnie połączyć z pianą z białek, a następnie wmieszać przesiane suche składniki.
Masę rozprowadzić po szerokiej blaszce wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 165*C przez 10 minut.
Gorący biszkopt przełożyć na czystą wilgotną ściereczkę, wierzchem do dołu, zdjąć papier i zwinąć ostrożnie w rulon.
Pozostawić do wystudzenia.
* KREM:
Serki ricotta i mascarpone utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem, aromatem kokosowym oraz sproszkowanym mlekiem kokosowym.
Do gotowego kremu dosypać nieco błyskawicznego kleiku ryżowego i ponownie zmiksować.
¤ Roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem serowo-kokosowym i zwinąć możliwie ciasno wzdłuż krótszego brzegu.
Owinąć gotową roladę w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Stężałą roladę pokroić w plasterki.
Można posypać cukrem pudrem.