Rolada kakaowa z serowym kremem kokosowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Rolada:

  • cukier trzcinowy

    100 g
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • budyń kakaowy

    2 op.
  • maizena

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    5 szt.
  • kakao

    2 łyżki
  • ser ricotta

    200-250 g
  • ser mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    do smaku
  • aromat kokosowy

  • mleko kokosowe

    5-7 (w proszku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* ROLADA:

Jajka rozbić - oddzielić białka od żółtek.
Z białek ubić sztywną pianę z połową cukru, a z żółtek utrzeć kogel-mogel z resztą cukru na końcu, na końcu dodając naturalne kakao.
Mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać.
Kakaowy kogel-mogel dokładnie połączyć z pianą z białek, a następnie wmieszać przesiane suche składniki.
Masę rozprowadzić po szerokiej blaszce wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 165*C przez 10 minut.
Gorący biszkopt przełożyć na czystą wilgotną ściereczkę, wierzchem do dołu, zdjąć papier i zwinąć ostrożnie w rulon.
Pozostawić do wystudzenia.

* KREM:

Serki ricotta i mascarpone utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem, aromatem kokosowym oraz sproszkowanym mlekiem kokosowym.
Do gotowego kremu dosypać nieco błyskawicznego kleiku ryżowego i ponownie zmiksować.

¤ Roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem serowo-kokosowym i zwinąć możliwie ciasno wzdłuż krótszego brzegu.
Owinąć gotową roladę w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Stężałą roladę pokroić w plasterki.
Można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasia36 14.06.2013 22:20
Smacznie wygląda
Habibi 06.11.2012 13:44
UWAGA! Czas pieczenia może się wydłużyć nawet do kilkunastu minut w zależności od piekarnika. W piecykach bez termoobiegu trzeba doliczy kilka minut. Wystarczy obsewować ciasto, a przed końcem pieczenia sprawdzić wykałaczką stopień wypieczenia.
miroslawa 05.11.2012 03:49
super
aginaa 04.11.2012 19:54
wyglada wspaniale

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat