Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rolada dyniowo- jarmużowa

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina bez kości
1,2 kg
dynia
ok 12 dag
jarmuż
1 dyży
ser żółty
ok 10 dag
cebula
1 sztuka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
świeżo mielona
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
oregano
Sklep Prymat
tymianek
rozmaryn świeży
kilka gałazek
olej
wino czerwone
0,5 szklanki

Porada

Połączenie dyni i jarmużu jest niezwykle smaczne. Do tego delikatna cielęcina i otrzymujemy pyszne mięso obiadowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada dyniowo- jarmużowa

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by powstał zgrabny, prostokątny płat. Gotowy delikatnie rozbijamy. Następnie nacieramy go przyprawami: sól, pieprz, oregano, tymianek, papryka. Przyprawioną cielęcinę odstawiamy do chłodu i przygotowujemy nadzienie.
Krok 1 - Rolada dyniowo- jarmużowa foto
2
Jarmuż przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z niego twarde części łodyg. tak przygotowany delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy dokładnie odsączmy z wody.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej obgotowany jarmuż. Całość chwilkę przysmażamy razem i doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia nadzienie delikatnie studzimy, po czym dodajemy do niego starty na tarce ser żółty.
Krok 2 - Rolada dyniowo- jarmużowa foto
3
Jarmużowe nadzienie wykładamy równą warstwą na przygotowany wcześniej płat mięsa. Na jarmuż wykładamy w równych odstępach dynię pokrojoną w paski.
Krok 3 - Rolada dyniowo- jarmużowa foto
4
Całość rolujemy. Uformowaną roladę przewiązujemy dość mocno sznurkiem. Gotową obsmażamy dokładnie z każdej strony na oleju.
Krok 4 - Rolada dyniowo- jarmużowa foto
5
Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Całość podlewamy winem a na wierzch wykładamy rozmaryn.
Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,2 godzimy w 180°C. Co pewien czas polewamy ją wytworzonym sosem.
Upieczone mięso porcjujemy w plastry i podajemy.
Krok 5 - Rolada dyniowo- jarmużowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 06.12.2015 18:22
super połączenie smaków
mikrusiak 04.12.2015 20:01
wygląda smakowicie :)
mysza75 04.12.2015 10:30
pyszna roladka, aż chce się jeść
ben-ka 04.12.2015 09:27
Efekt końcowy śliczny !
Krzysztof15 04.12.2015 06:23
pyszna roladka
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:09
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Iwusia 03.12.2015 22:40
lubię takie połączenia
halina17 03.12.2015 21:37
Apetycznie wygląda.
Ada-Gaba 03.12.2015 21:01
wygląda doskonale
cukiereczek 03.12.2015 19:10
wspaniała,wyjątkowa
Bernadeta1 03.12.2015 19:04
pysznie wygląda ta rolada
MałaMi89 03.12.2015 16:39
Szkoda, że nie mam wszystkich składników w domu... ;)
Janina 03.12.2015 16:36
Pyszności;))
Ewelina1991 03.12.2015 15:43
wspaniale wygląda!!
sliwka 03.12.2015 15:22
Napewno pyszna;))
Ola1young 03.12.2015 15:07
ciekawe danie
Damiano
Damiano 03.12.2015 14:14
Bardzo dobra
Franciszek 03.12.2015 13:58
pięknie wygląda
SzczyptaChili 03.12.2015 13:24
Wygląda przepysznie :)
gusia1000 03.12.2015 12:33
Idealna na święta.
ania2610 03.12.2015 11:35
roladka prezentuje się perfekcyjnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak