rolada drożdżowa z marmoladą wieloowocową i kruszonką

rolada drożdżowa z marmoladą wieloowocową i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szkl.
  • drożdże

    2,5 dkg.
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • mleko

    1/2 szkl.
  • margaryna

    3 łyżki
  • marmolada

  • kruszonka

  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • margaryna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem cukru i odrobiny maki odstawić do wyrośnięcia . Mleko podgrzać a tłuszcz stopić . W misie miksera ubić jajka z cukrem . Dodać sól , mąkę , wyrośnięty rozczyń , przestudzone mleko i wyrobić ciasto , na koniec wlać przestudzony tłuszcz i wyrabiać tak długo aż zacznie się odklejać od misy miksera . Przykryć ciasto lniana ściereczką i odstawić do wyrośnięcia , jak podwoi swą objętość to rozwałkować je w prostokąt i posmarować po całości marmoladą zostawiając nieposmarowany brzeg ok. 2-3 cm. Zwinąć ciasto w roladę i włożyć do wysmarowanej foremki keksowej po wierzchu posmarować białkiem i posypać kruszonką . Wstawić do piekarnika na 180 st. i piec 25-30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

09.09.2016 13:46
na pewno jest pyszna

Ela15

14.06.2016 07:28
ciekawy pomysł na pyszne ciasto

ania2610

27.04.2016 12:49
pycha, uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe!

luna76

27.04.2016 10:49
bardzo lubię drożdżowe ciasta, więc przepis w sam raz dla mnie :)

MAR3STA

26.04.2016 22:33
pyszne ciasto

kd045

26.04.2016 21:47
super przepis ;]

Wiesława1

26.04.2016 21:22
Pysznie wygląda

Bernadeta1

26.04.2016 20:17
smaczne ciasto

Edita

26.04.2016 20:06
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat