Przepis i sposób przygotowania na: Rolada drożdżowa
Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru i mąki. Dodać letnie mleko i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski dodać pozostałą mąkę cukier sól. Dodać rozczyn i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać i zagnieć gładkie dość gęste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek.
Następnie posmarować marmoladą lub dżemem. Na cieście układamy rzędami plastry śliwek. Całość zwiń w roladę.
Przełożyć wszystko do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO