Rolada drożdżowa

Rolada drożdżowa

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Rolada drożdżowa z dżemem truskawkowym i śliwkami to pyszny dodatek do popołudniowej kawy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    25 dag
  • masło 82%

    5 dag
  • cukier

    5 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    1/3
  • drożdże

    1.5 dag
  • sól

    1 szczypta

Nadzienie do rolady:

  • dżem truskawkowy

    20 dag
  • śliwki

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć​ i wymieszać z łyżką cukru i mąki. Dodać letnie mleko i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski dodać pozostałą mąkę cukier sól. Dodać rozczyn i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać i zagnieć gładkie dość gęste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek.

Następnie posmarować marmoladą lub dżemem. Na cieście układamy rzędami plastry śliwek. Całość zwiń w roladę.

Przełożyć wszystko do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO

Kasia Pichci
Górę ciasta można posypać cukrem pudrem. Uważajmy. aby w cieście nie powstały dziury. Jak dla mnie ciasto wyszło super.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat