Rolada czekoladowo - kawowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    80 g
  • cukier puder

    50 g
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    ¼ łyżeczki
  • jajo (osobno żółtka i białka)

    4 szt.
  • szczypta soli

  • mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    80 g
  • czekolada deserowa

    60 g
  • śmietana 30%

    200 ml
  • LIKIER CZEKOLADOWY

    80 ml
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

    1 łyżeczka
  • Składniki dodatkowe:

  • wiórki czekoladowe

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Krok 2 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
Cały czas ubijając dodać cukier puder, a następnie dodawać po jednym żółtku.
Krok 3 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać. Delikatnie wmieszać w przygotowaną masę.
Krok 4 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
Ciasto czekoladowe równomiernie rozsmarować na blasze z piekarnika, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Piec 10 - 12 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.
Krok 5 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krok 6 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do niej kawę rozpuszczalną oraz żelatynę rozprowadzoną 50 ml gorącej śmietany. Wymieszać (masa musi być gładka i lśniąca) i przestudzić. Połączyć z likierem czekoladowym i dodać do mascarpone. Dobrze wymieszać.
Krok 7 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
Na samym końcu masę połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Krem można wstawić na 15 minut do lodówki.
Krok 8 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować przygotowanym kremem czekoladowo - kawowym (niewielką część pozostawić do posmarowania wierzchu). Ponownie zwinąć.
Krok 9 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
Wierzch rolady udekorować pozostałym kremem i wiórkami czekoladowymi. Schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monisia1977 05.10.2013 18:49
super ciacho
probofka 05.10.2013 15:54
fajny deserek
Beatris 05.10.2013 11:56
Skusiłabym się na kawałeczek.
adelajda 05.10.2013 11:30
pycha ciasto :)
treonina 05.10.2013 11:11
same przyszności!
Janina 05.10.2013 10:35
Wspaniałe ciasteczko;)
margaret 05.10.2013 10:33
miało być: fajna:)
margaret 05.10.2013 10:32
faja rolada:)
cukiereczek 05.10.2013 08:29
wygląda wspaniale
noninka77 05.10.2013 07:42
wspaniale wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat