Rolada boczkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    1,5 główki
  • cebula biała

    1/2 szt
  • sól zmiękczająca mięso

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 szczypta
  • musztarda meksykańska

    1/2 słoiczka
  • \"ognista mieszanka przypraw\"

    1 łyżeczka
  • boczek

    1 surowy bez kości
  • oregano

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek nacieramy od wewnętrznej strony przyprawami i musztardą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po czasie wyjmujemy i nacieramy wyciśniętym czosnkiem ( 1 główka ). Pozostałe ząbki czosnku układamy na jednym końcu boczku. Cebulę kroimy w paseczki i układamy razem z czosnkiem. Zawijamy i obwiązujemy nitką. Wkładamy roladę do woreczka do zapiekania i pieczemy około 1,5 godziny w 180 C. Następnie wyjmujemy roladę z woreczka i jeszcze podpiekamy około 30 minut, aby się ładnie przyrumieniła.

Można podawać na gorąco lub zimno.

Świetnie smakuje z chrzanem lub ćwikłą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 22.05.2011 18:25
dziękuję :)
aguus 22.05.2011 16:50
lubię taką roladę:)
MAŁGORZATA108 17.05.2011 20:39
Prezentuje się świetnie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat