Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką

Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt o wymiarach 26 x 34 cm

  • jajka

    3 szklanki
  • cukier

    50 gram
  • mąka pszenna

    35 gram
  • mąka ziemniaczana

    25 gram
  • proszek do pieczenia

    3/4 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo

  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka
  • jabłka

    4 sztuki
  • cukier

Ponadto

  • masło

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Blachę (o wymiarach 26 x 34 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać masę biszkoptową.
Piec około 8 minut w temperaturze 190 stopni.
Ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem waniliowym).
Położyć na nią upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry).
Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia.
(Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony mógłby popękać.)
W międzyczasie przygotować nadzienie.
Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach; ja często mieszam) i przełożyć na patelnię lub malutkiego garnuszka.
Dodać cukier, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną.
Następnie wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać.
Ciasto delikatnie rozwinąć, wyłożyć na nie ciepłe jabłka i zwinąć z taki sam sposób jak było zwinięte z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku.
Całość owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
Roladę podawać obsypaną pudrem lub udekorować dowolną polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

30.09.2017 00:41
Zawsze jest dobra.

Diana Rusiłowicz

25.09.2017 21:13
Dziękuję i polecam.

jejkuchnia

24.09.2017 16:42
Ona jest przepiękna Diana! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat