Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką
Przygotować biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Blachę (o wymiarach 26 x 34 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową. Piec około 8 minut w temperaturze 190 stopni.
Ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem waniliowym). Położyć na nią upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia. (Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony mógłby popękać.)
Przygotować nadzienie:
Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach; ja często mieszam) i przełożyć na patelnię lub małego garnka.
Dodać cukier*, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną. Następnie wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinąć, wyłożyć na nie ciepłe jabłka i zwinąć z taki sam sposób jak było zwinięte z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku. Całość owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
Roladę podawać obsypaną pudrem lub udekorować dowolną polewą.
*ilość cukru uzależniona od słodkości jabłek.