Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 10 łyżek
cukier 10 łyżek
jajko 10 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz
Nadzienie:
jabłka 1 kg
galaretka cytrynowa 1 opak
cynamon
polewa czekoladowa 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z jabłkami

Kroki postępowania

1
CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno,w trakcie ubijania dodać cukier,dalej ubijając. Następnie dodawać do piany po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Rolada biszkoptowa z jabłkami foto
2
Ciasto wylać na wyłożoną dużą blachę (z piekarni) wyłożoną natłuszczonym papierem pergaminowym. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 175 stop,pieczemy ciasto na złoty kolor. Po upieczeniu biszkopta,wyjmujemy ciasto na ściereczkę,zdejmuję z ciasta papier pergaminowy,ciasto ostrożnie zwijam w roladę,odstawiam do przestygnięcia
Krok 2 - Rolada biszkoptowa z jabłkami foto
3
NADZIENIE
Jabłka obrać,pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka,dodać cynamon,przesmażyć na ogniu. Zdjąć z ognia przesmażone jabłka,wsypać galaretkę,dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Rolada biszkoptowa z jabłkami foto
4
Ostudzoną masę wyłożyć na biszkopt i zwinąć w rulon.
Polać polewą czekoladową
Krok 4 - Rolada biszkoptowa z jabłkami foto
5
Pokrojoną roladę ułożyć na talerzu
Krok 5 - Rolada biszkoptowa z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 22.10.2012 19:32
te jabłka tak ściemniały czy tylko tak na zdjęciu wyszło?
Henryka2 22.10.2012 18:41
Danusiu,napisz jaki ma być wymiar blachy, proszę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak