Rolada bezowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    5 sztuk
  • cukier

    1/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżeczki
  • ocet

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • MASA
  • śmietana kremówka

    400 g
  • śmietan fix

    1 opakowanie
  • truskawki

    250 g
  • cukier puder

    do smaku
  • margaryna

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Formę do pieczenia posmarować margaryną, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140°C. Gotową pozostawić, aż przestygnie.

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śmietan Fix\'u. Truskawki dokładnie umyć, poodcinać szypułki a następnie pokroić w ćwiartki.

Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku.
Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 03.08.2013 08:15
bombowe są te roladki
RenataZ-et 26.09.2012 19:39
prześliczna
RenataZ-et 26.09.2012 19:39
prześliczna
caralajna 12.09.2012 09:36
ale ładna, fajny przepis
iknkirke 19.08.2011 13:07
pycha
Beatris 22.06.2011 10:08
Nie wiedziałam, że bezę można zawijać w roladę.
IlonaAlbertos 19.06.2011 22:35
Fantastyczna, narobiłaś mi smaku :)
artur7 19.06.2011 11:42
smaczne
Gosia40 19.06.2011 10:39
Fantastyczna rolada:)
katarzyna124 19.06.2011 09:37
pyszności:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat