Rogaliki z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • masło roślinne

    25 dag
  • jajka

    3 sztuki
  • mleko

    100 ml
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    6 łyżek
  • sól

    2 szczypty
  • ser biały

    25 dag
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać miękkie masło, 2 jajka, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto należy, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ser biały połączyć z 4 łyżkami cukru, jajkiem, cukrem waniliowym i budyniem. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy serowej.
Ciasto drożdżowe rozwałkować, kroić je w trójkąty, nakładać na nie po łyżeczce nadzienia serowego i zawijać na kształt rogalików. Rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec przez 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rogaliki można polewać lukrem, polewą czekoladową albo posypywać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 07.11.2012 16:50
moje ulubione
BozenA 02.05.2012 14:59
mmmm
BozenA 02.05.2012 14:59
mmmm
Agnik 29.11.2011 20:03
pyszności
anulka69 03.11.2011 13:45
mniam mniam
Iwusia 05.07.2011 21:36
ojj zjadłabym takie :)
Wafelek2601 30.06.2011 00:13
pycha
Barbara55 09.06.2011 16:55
takie domowe rogaliki są super
Goya 01.06.2011 21:25
mmmmmmmm
kielcok1 16.05.2011 16:54
jakieś takie blade

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat