Rogaliki z powidłami morelowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

  • margaryna

  • cukier

  • jajko

  • drożdże świeże

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: CIASTO - 200 g Kasi
3 czubate szkl. mąki (szkl. poj. 250ml)
1/2 szkl. jogurtu greckiego
1 jajko
4 dkg drożdży
6 łyżeczek cukru
1/4 łyżeczki soli

do nadziewania: powidła morelowe
do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka
do oprószenia: cukier puder

sposób przygotowania: drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem, zostawić na kilka minut żeby się rozpłynęły. Mąkę przesiać z solą, dodać pokrojoną na kawałki Kasię, posiekać albo rozetrzeć palcami bardzo dokładnie. Wlać drożdże, dodać jajko i jogurt, zagnieść elastyczne, dość miękkie ciasto.
Ciasto podzielić na 5-6 części, każdą rozwałkować na placek śr. ok. 20-25 cm i pokroić po przekątnej na 8 trójkątów. Przy zewnętrznej krawędzi każdego trójkąta nałożyć małą łyżeczkę powideł i zwinąć rogaliki zlepiając dokładnie brzegi
Ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mieszanką żółtka i mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C aż się zrumienią, ok. 10-15 min. - zależy od wielkości. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Z tej ilości ciasta wychodzi ok. 30-40 małych rogalików

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 21.01.2017 09:44
dawno nie robiłam
paniusiaewa 07.12.2016 14:03
Świetne, kiedyś takie robiłam.
ben-ka 18.11.2016 12:05
Lubię takie maleństwa:)
Ewa104 29.01.2012 13:07
Uwielbiam i rogaliki i Twoje powid?a morelowe.Oj, lito?ci!
Misia90 31.08.2011 10:21
ekstra
Marysia 31.08.2011 10:09
super
Karolina69 31.08.2011 09:59
fajne
Agnieszka/picola 27.08.2011 22:33
pyszne
ewasylwia 02.06.2011 10:34
lubię takie rogaliki
eli_555 31.05.2011 23:03
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat