Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    3/4 kostki
  • jajka

    4 szt.
  • olej

    2łyżki
  • marmolada

  • mleko 3,2%

    2 szkl.
  • mąka tortowa

    1 kg
  • cukier

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogaliki z marmoladą foto
Przygotowujemy rozczyn.
Mleko (lekko podgrzać) wkruszamy drożdże, łyżkę cukru i mąki mieszamy do rozpuszczenia.
W garnku roztrzepujemy jajka z cukrem, wlewamy gotowy rozczyn, mieszamy dodając stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy olej .
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Rogaliki z marmoladą foto
Gdy ciasto już wyrośnie delikatnie rozwałkowujemy, ale aby nie był za cienki.
Krok 3 - Rogaliki z marmoladą foto
Rozwałkowane ciasto kroimy na trójkąty, na koniec szerszego kawałka kładziemy marmoladę.
Krok 4 - Rogaliki z marmoladą foto
Rogalika zwijamy od szerszej strony pamiętając, aby docisnąć końce rogalika ponieważ może wycieknąć marmolada.
Małgorzata Pin
Rogaliki można posypać cukrem pudrem, lukrem lub czekolada według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

08.02.2017 13:19
właśnie zdecydowałam, że jutro robię rogaliki

adelajda

06.04.2016 10:42
Pyszne rogaliki :)

KORAL

04.04.2016 14:44
Pięknie zrobione rogaliki :)

Marta Ryżek-Kalkowska

16.03.2016 10:40
Wyglądają smacznie.

Franciszek

29.01.2016 00:48
pyszne i pięknie wypieczone

misia53

28.01.2016 22:21
takie rogaliczki zawsze smakują

Renata9

28.01.2016 21:24
Świetne rogaliki :-)

norweska20

28.01.2016 19:06
idealny podwieczorek

Bernadeta1

28.01.2016 18:50
na pewno pychotka takie rogaliki

ania2610

28.01.2016 18:35
pycha - bardzo lubię takie rogaliki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat