Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z makiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
jaja 2 sztuki
cukier waniliowy 16 g
sól 1 szczypta
ocet 1 łyżeczka
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z makiem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli. W drugiej misce łączmy letnie mleko z drożdżami i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy margarynę i odstawiamy ją do przestygnięcia.
Krok 1 - Rogaliki z makiem  foto
2
Całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym Do mąki dodajemy ocet, rozczyn, margarynę i masę jajeczną. Wyrabiamy elastyczne ciasto dodając w miarę potrzeby troszkę mąki lub mleka. Gdy ciasto będzie jednolite, odstawiamy je do wyrośnięcia.
Krok 2 - Rogaliki z makiem  foto
3
Od ciasta odrywamy kawałki, rozwałkowujemy je wycinając koła( ja użyłam deski do krojenia i noża obcinając ciasto wokół deski, którą wcześniej na rozwałkowanym cieście położyłam). Koło dzielimy na 8 trójkątów.
Krok 3 - Rogaliki z makiem  foto
4
Na każdym z nich układamy łyżeczkę masy makowej i zwijamy rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Rogaliki z makiem  foto
5
Pieczemy przez około 20- 25 minut w temp. 170 stopni. Z podanych składników wyszło około 80 małych rogalików.
Krok 5 - Rogaliki z makiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 27.08.2014 15:35
fajne rogaliki
Wacław 27.08.2014 08:20
z makiem,na pewno są pyszne !
dodi 26.08.2014 18:58
pyszności, mniam
Katarzyna59 26.08.2014 18:44
pyszne rogaliki
norweska20 26.08.2014 17:43
pyszna propozycja
Róża1 26.08.2014 17:29
bardzo smaczne :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak