Rogaliki z jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • masło roślinne

    1 kostka
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • śmietana

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • drożdże

    5 dag
  • sól

    1 szczypta
  • jabłka

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietanę delikatnie podgrzać, pokruszyć do niej drożdże, dodać całe jajko, żółtko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wymieszać rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem roślinnym, następnie dodać rozczyn i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wycinać z niego trójkąty. Jabłko umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Na trójkątach ciasta kłaść kawałki jabłka i zawijać na kształt rogalików. Rogaliki układać na wyłożonej pergaminem blaszce i piec około 20 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (124)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 14.06.2015 18:46
świetne rogaliki
Katarzyna59 14.02.2014 12:49
rewelacyjne rogaliki
KasiaK90 16.10.2012 20:44
pyszniutkie
IKrakowianka 06.07.2012 20:32
pycha!
Iiiiii 09.04.2012 20:20
pycha
Kas2 07.03.2012 00:39
chętnie schrupałabym kilka :)
Jastinka 28.02.2012 23:03
smaczne
BozenA 24.12.2011 14:09
mmmm
ben-ka 26.10.2011 22:36
Jakie śliczne!!!
ben-ka 26.10.2011 22:36
Jakie śliczne!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat