Rogaliki z dżemem cukiniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mleko

    200 ml
  • drożdże

    5 dag
  • margaryna

    10 dag
  • sól

    1 szczypta
  • ocet

    1 łyżeczka
  • białko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogaliki z dżemem cukiniowym foto
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Świeże drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i letnie mleko. Po wymieszaniu odstawiamy, żeby wyrosły( w ciepłym miejscu). Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki wraz z jajkiem, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, octem i rozpuszczoną margaryną. Zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę lub mleko. Gdy będzie odpowiednio wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby wyrosło.
Krok 2 - Rogaliki z dżemem cukiniowym foto
Następnie odrywamy od ciasta kawałki, rozwałkowujemy je na stolnicy, wycinamy trójkąty, nakładamy na nie po łyżeczce dżemu i zwijamy na kształt rogalików.
Krok 3 - Rogaliki z dżemem cukiniowym foto
Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160- 170 stopni przez około 20- 25 minut.
Krok 4 - Rogaliki z dżemem cukiniowym foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 26.09.2013 23:29
wyglądają fenomenalnie
Iwusia 03.11.2012 23:09
pięknie Ci wyszły te rogaliki, a jakie smakowite i pomysłowe nadzienie
IKrakowianka 17.09.2012 15:56
czuję nawet ich zapach ....:) Pycha
kasiaw 03.09.2012 22:06
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat