Rogaliki z czerwonymi porzeczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

  • mąka

    450 g
  • drożdże

    40 g
  • jajka

    2 szt
  • jogurt naturalny

    200 g
  • cukier

    1/2 szkl
  • stopione masło

    120 g
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • Nadzienie:

  • czerwone porzeczki

    2 szkl
  • cukier

    3 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru i mieszamy z lekko podgrzanym jogurtem. Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy resztę cukru,cukier waniliowy,sól,wbijamy jajka i delikatnie mieszamy.

Wlewamy drożdże z jogurtem,stopione masło i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm,wycinamy prostokąty. Z jednego krótszego boku nacinamy paski ( około 1/3 prostokąta). Owoce nakładamy na nie naciętą stronę, zawijamy i formujemy na kształt litery C. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,zostawiamy na 10 minut,wierzch rogalika smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.

Lekko przestudzone lukrujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati13 11.12.2013 13:35
bardzo ładne
Jadwiga/Jaga85 02.10.2013 21:52
Przepis wędruje w ulubionych:)
Zdzisław 02.10.2013 20:15
pyszne do kawy na śniadanie
V_kuchareczka 02.10.2013 18:05
rewelacyjne rogaliki
KasiaK90 02.10.2013 17:56
wspaniałe rogaliki:) uwielbiam!
elka72 02.10.2013 17:51
Dziękuję:)
joanna__s 02.10.2013 17:36
Ładnie i smakowicie się prezentują. Pycha!
Czarnula87 02.10.2013 17:16
wyglądają jak z piekarni
AZgotuj 02.10.2013 17:05
z porzeczkami musi być wspaniałe:)
Mira85 02.10.2013 17:04
super rogaliki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat