Rogaliki serowe z powidłem.

Rogaliki serowe z powidłem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • masło lub margaryna

    25 dag
  • ser biały półtłusty

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    pół łyżeczki
  • cukier

    2 łyżki

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe

    1 słoiczek
  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
  • cukier puder

    do posypania rogalików
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzisiaj mam dla Was niezwykle pyszne rogaliki do przygotowania dosłownie w godzinę. Ciasto serowe jest niezwykle wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Najlepiej użyć domowego powidła, bo takie jest najlepsze. Rogaliki polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy do mąki razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem lub margaryną, następnie zagniatamy ciasto.

2. Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy koła, każde koło kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję powidła, zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wykończenia składników.

3. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25-30 minut.

4. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

5. Smacznego życzę.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło 2 spore blaszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

02.11.2017 23:08
Super rogale.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat